Néhány gondolat a terhességi cukorbetegségről

Cimkék: terhesség, gdm, terhességi cukorbetegség, OGTT

18
Oct
Néhány gondolat a terhességi cukorbetegségről

     A terhességi cukorbetegség - a nevéből adódóan - a terhesség alatt kialakuló, magas vércukorszinttel járó állapot. Mint más típusú cukorbetegségekben itt is a sejtek cukorháztartása szenved zavart. A probléma megoldása rendkívül fontos, hiszen mind az anya, mind a fejlődő magzat egészségét veszélyezteti. Általában a terhesség után a kóros állapot rendeződik, mégis szoros kontroll szükséges, mivel a anyának magasabb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

Kérdések és válaszok

1. A terhesgondozás kötelező része a terhesség 24. hete körül elvégzett OGTT ( orális glükóz tolerancia teszt ), melynek eredménye alapján diagnosztizálható a nem megfelelő szénhidrát anyagcsere háztartás. A jelen irányelvek szerint – a manifeszt diabetesre utaló értékek (éhomi vércukor 7,0, random vércukor vénás plasmában mérve 11,1 mmol/l) mellett - GDM-ként értékelendő terhes nőn - a 75 grammos OGTT 120. percében mért 7,8 mmol/l érték.

2. Mint a betegségek nagy részénél itt is szerepe van az öröklött hajlamnak, amellyel vagy amely nélkül a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás és az elhízás, mint „katalizátorok” említhetőek.

Maga a terhességi állapot hajlamosít cukorbetegségre, illetve az azt megelőző állapotra, a csökkent glükóztoleranciára. A terhesség alatt a kismama szervezetében az inzulinnal ellentétes hatású hormonok termelődnek

3. Körülbelül a terhességek 6-7%-a komplikálódik GDM-mel. Ez az érték alacsonyabb és magasabb is lehet, attól függően, hogy milyen populációban és milyen módszerrel szűrünk.

4. Hajlamosító kockázati tényezők:

korábbi terhességben GDM

prediabeteszes állapot ( pl. inzulin rezisztencia )

high-risk populációk  ( spanyol, ázsiai, afrikai )

35-40 év feletti életkor

anamnézisben halvaszüléssel végzõdött korábbi terhesség(ek)

ikerterhesség fennállta

BMI ≥30 kg/m 2

PCOS, acanthosis nigricans

hosszú távú, folyamatos kortikoszteroid használat

előzményben makroszómiás újszülött

jelen terhességben makroszómia vagy polyhidramnion

5. Dietetikusnál személyre szabottan beállított diéta

    Ha nincs semmilyen szülészeti ellenjavallata, úgy heti 3-4x 20-40 perc fizikai aktivitás javasolt, ez is személyre szabottan ( pl. gyors gyaloglás, szobakerékpár, futópad, úszás, természetjárás )

amennyiben valakinek már gyógyszeres kezelés is szükséges úgy az inzulin terápiát jelent, melyet diabetológus rendel el és követi a szénhidrát háztartást a későbbiek folyamán is.

A GDM-es gravida gondozása team-munkát igényel. A belgyógyászati gondozás a diabetes szakellátó hely - diabetológus orvos, diabetes szakápoló, dietetikus- és a családorvos közös feladata, míg a terhesgondozást e téren jártassággal rendelkező szülész-nőgyógyász szakorvosnak kell végeznie.

6. A kezeletlen, folyamatosan megemelkedett anyai vércukor szint magasabb magzati morbiditási és mortalási kockázatot jelent, a mortalitási kockázat a terhesség utolsó 4-8 hetében mutat emelkedést az irodalom szerint.

A komplikáció nélküli - kevésbé megemelkedett vércukorszint mellett – GDM következménye magzati makroszómia, újszülött kori hypoglycaemia, sárgaság (ez természetes is lehet), polycytheamia vagy akár hypocalcaemia is lehet. A GDM a terhesség alatti magasvérnyomás betegséggel is társulhat, illetve a megemelkedett akár magzati, akár anyai szövődmények miatt emelkedett császármetszés frekvenciával is jár.

7. Kialakulását természetesen azzal a mindenkire érvényes tanáccsal lehet megelőzni, miszerint fontos az életünkben a megfelelő étkezés betartása (nem fogyókúra, hanem, hogy amit elfogyasztunk az mind mennyiségileg, mind minőségileg megfelelő legyen ), valamint a heti, többszöri rendszeres testmozgás. Természetesen objektíven nem tudhatjuk, hogy hajlamosak vagyunk-e GDM-re, vagy akár 10-20 év múlva cukorbetegségre (világtendencia, hogy a cukorbetegek száma exponenciálisan növekszik ), ha ezt tudni szeretnénk, érdemes endokrinológust, diabetológust vagy esetleg nőgyógyász-endokrinológust felkeresnünk és kivizsgálást kérnünk.

8. Amennyiben a GDM diagnózisát felállították és szükséges – márpedig az – a folyamatos vércukorszint kontroll, úgy ezt legkönnyebben otthoni VC mérővel tehetjük meg.

9. Az anyai szénhidrát anyagcserét a szülés után akár a 6 hetes nőgyógyászati vizsgálat után lehet kontrollálni. Ha a teszt normál, úgy a vércukorszint ismételt vizsgálata 3 éven belül megismétlendő (ezen intervallum hossza több tényezőtől függően változhat). Minden korábbi GDM-es terhesnek szükséges lenne teljeskörű felvilágosítás – oktatás – a megfelelő életmódról, mellyel csökkenthető a későbbi szénhidrát anyagcsere zavar ( inzulin-rezisztencia, 2-es típusú vagy akár 1-es típusú cukorbetegség ) kialakulása10. Akinek megelőző terhességében GDM-je volt, annak azt követően is kellő odafigyeléssel és rendszeres kontrollal folytatnia kell az akkor beállított terápiát. Ennek segítségével megelőzhető – vagy mértéke enyhíthető -, hogy a következő terhességben ilyen probléma legyen. Ha ez nem történik meg, úgy nagy valószínűséggel ismételten GMD fog kialakulni a következő terhességben is.