Hüvelyi fertőzések terhesség alatt

Cimkék: bakteriális vaginózis, vaginitis, hüvelyi fertőzés, candida

22
Dec
Hüvelyi fertőzések terhesség alatt

   A terhességi hormonhatásoknak – emelkedő hormonszinteknek – köszönhetően a kismamák sokkal fogékonyabbak a hüvelyi fertőzésekre. Ezek eredetének – kórokozójának – meghatározása időnként nem is egyszerű és a halogatott terápia magában rejtheti bizonyos szövődmények kialakulását.

   Terhesség alatt a szervezetünkben számos változás történik, egyik ilyen - a nem mindig kellemes – bővebb hüvelyi váladék. Ha a váladék tiszta vagy fehér és szagtalan, úgy ezt a megváltozott hormonhatás okozza és ez egészséges hüvelyi miliőre utal. Időnként azonban a bő váladék fertőzésre utal, amely a hüvelyben lévő baktériumok természetes egyensúlyának felborulása miatt alakul ki. Négy főbb hüvelyi fertőzésről szükséges beszélni, amely hatással lehet a kismamára: 1. bakteriális vaginózis ( a hüvelygyulladások – vaginitis – vezető oka ), 2. gomba fertőzés, 3. B csoportú Streptococcus és a 4. trichomoniasis. Kezelésük - ha gyorsan felismert – rövid idő alatt megoldódik. A kihívás az, hogy eldöntsük, van-e infekció vagy nincs.

Bakteriális Vaginózis (BV)

   A bakteriális vaginózis évente több, mint 3 millió nőt érint, az STD ( Sexually Trasmitted Diseases ) ambulanciákon megjelenők kb. 60%-ánál megtálalható. Ez az egyik legáltalánosabb genitális fertőzés a terhesek között is, az esetek kb. 12-22%-nál fordul elő ( minden 5. terhesnél ). Megjelenése a hüvelyi kórokozók „túlszaporodásakor” történik meg, melyért a megváltozott hormonhatást okolhatjuk. Kezelés nélkül koraszülést, akár alacsony születési súlyt okozhat. A diagnózis kimondása szimpla nőgyógyászati vizsgálaton és a hüvelyváladék mikroszkópikus vagy tenyésztéses vizsgálatával történik.

Tünetek

- híg szürkés fehér – kellemetlen szagú – fluor

- pisilés közbeni fájdalom

- hüvelyi viszketés

Kezelés

   A Centers for Disease Control (CDC) különböző kezelési sémákat javasol nem terhes, valamint terhes állapotban. A gyógyszerek dozirozását mindig egyénre szabottan a kezelőorvos határozza meg.

BV kezelése terhességben

- lokális kezelés metronidazole hüvelykúppal (ellenjavallat esetén clindamycin 2% hüvelykrém is használható )

- magas kockázat ( pl. többszöri kiújulás, koraszülés tünetei, veszélye ) esetén orális metronidazole napi 3x250 mg egy héten át. Lokális – hüvelyi – kezelés nem csökkenti a tanulmányok szerint a súlyos szövődmények ( pl. koraszülés ) előfordulását ezen esetekben ( ellenjavallat esetén clindamycin 2x300 mg orálisan, 7 napig )

A BV időnként spontán gyógyul. Az első trimeszterben érdemes erre várva inkább hüvelyi pH-t csökkentő terápiát alkalmazni és csak már a második trimeszterben használni gyógyszert.

Megelőzés

- ne üldögéljünk vizes fürdőköpenyben vagy nedves alsóneműben

- mindig vegyünk tiszta alsóneműt úszás vagy edzés után

- viseljünk kényelmes, szellőző pamut alsóruházatot

- kerüljük a szűk bugyi használatát, amely melegágya a bakteriális fertőzéseknek

-mosakodás után fontos a törülközés irányának megfelelő megválasztása, a hüvelynyílástól a végbél felé

- kerüljük a fürdőolajokat

Gombás fertőzés

   Az égető, viszkető érzéssel járó fertőzést az esetek nagy részében a Candida gomba elszaporodása okozza, amely a hüvelyben betegség nélkül is megtalálható. A terhesség alatt növekvő ösztrogén és progeszteron szintek kedvező feltételeket teremtenek a gombás fertőzés kialakulásához. Egyéb tényezőként antibiotikum kúra, szexuális együttlét és minden olyan tényező, amely megzavarhatja a hüvelyi pH-t. A diagnózis felállítása szimpla nőgyógyászati vizsgálat során történik.

Tünetek

- hüvelyi fájdalom és viszketés; időnként sebes nyálkahártya felület

- duzzadt, vörös hüvelyfal és nagyajkak, kisajkak

- sűrű – időnként túrószerű - sárgás-fehér fluor

- fájdalmas szex

- csípő érzés pisiléskor

Kezelés

- hüvelykúp, szükség esetén per os készítmény

A gombás fertőzés veszélyei

   Általában semmiféle veszélye nincs terhességben a candida fertőzésnek sem az anyára sem a magzatra nézve. Súlyos immunhiányos állapotban ( pl. HIV fertőzésban ) a gombafertőzés súlyos gastrointesztinális fertőzést okozhat és akár a vérkeringésbe is bejuthat, ilyen esetben nagyon súlyos következményekkel járó állapotot létrehozva.

Megelőzés

- jól szellőző pamut alsónemű viselése

- aludjunk alsónemű nélkül

- maradjunk kellően hidráltak, igyunk minimum 2, de inkább 3 liter folyadékot egy nap

- együnk komplex szénhidrátokat, kerüljük a finomított cukrot

- fogyasszunk sok joghurtot

B csoportú Streptococcus ( GBS )

   Az összes egészséges nő kb. 20-25%-ának van GBS-e, általában a bélrendszerben, végbélben vagy a hüvelyben. Ennek szűrése a terhesség 35-37. hetében automatikusan megtörténik.

Tünetek

- a GBS a vizelet elválasztó rendszerben okozhat fertőzést, de általában semmiféle panaszt nem szokott okozni. A vizelet fertőzés jeleként fájdalmas, égő pisilés, zavaros vizelet és sürgető vizelési inger jelentkezhet.

Kezelés

- a GBS pozitív kismamák antibiotikus terápiát kapnak megfelelő időközönként a szülés alatt, így elkerülve az újszülött fertőzését

Megelőzés

- sajnos nem ismert módszer a megelőzésre

Trichomoniazis

   A CDC adatai szerint évente kb. 7.5 millió új fertőzési eset történik, a Trichomonas az egyik legáltalánosabb és legjobban kezelhető STD.

Ok

- Trichomonas vaginalis parazita, amely a hüvelyben megtalálható normál esetben is

Tünetek

- zöldes-sárgás, habos, kellemetlen szagú fluor

- viszketés, égő érzés és irritáció szex közben

Kezelés

- lokális és szájon át szedett antibiotikum, általában metronidazole

Megelőzés

- óvszer használat

   Panasz esetén mindenképp érdemes orvosunkkal konzultálnunk, egyrészt azért, mert az „otthoni kezeléssel” - gondolok itt vény nélkül kapható készítményekre – nem biztos, hogy célt érünk el, másrészt, hogy a minél korábban elkezdett megfelelő kezeléssel elkerüljük az esetleges szövődményeket.