Pajzsmirigy alulműködés hatása – terhességre készülve és a kora terhességben

Cimkék: terhesség, meddőség, pajzsmirigy, vetélés, koraszülés

01
Nov
Pajzsmirigy alulműködés hatása – terhességre készülve és a kora terhességben

Pajzsmirigyünk nyakunk elülső részén található, kicsiny mirigy, amely a szervezetünk működéséhez elengedhetetlen pm hormonokat - trijódthyronin (T3) és thyroxin (T4) – termeli. A jelet, melynek hatására ezen hormonok termelése megindul agyalapi mirigyünk szolgáltatja pajzsmirigy stimuláló hormon ( TSH ) formájában.

Amikor a pajzsmirigy alulműködik ( hypothyreosis ), akkor TSH szabadul fel azért, hogy a pajzsmirigy funkció normalizálódjon, így az emelkedett TSH inadekvát pajzsmirigy működést mutathat.

Kétféle típust különböztethetünk meg: 1. szubklinikai – tünetmentes – pajzsmirigy alulműködést, amikor a TSH emelkedett, de a pajzsmirigy hormonok szintje megfelelő, illetve 2. tünettel járó alulműködést amikor a TSH szintén emelkedett és emellett a pajzsmirigy hormonok szintje egyértelműen alacsony.


A pajzsmirigy alulműködés típusos tünetei ( természetesen más ok is állhat a háttérben ):

    - normál alvás mellett is jelenlévő nappali fáradtság

    - indítékszegénység, „ semmihez sincs kedvem „

    - székrekedés

    - menstruációs zavar

    - enyhén emelkedett prolaktin szint

    - testsúly gyarapodás

    - „átalvási” zavar, nyugtalan nem kipihentető alvás

    - csökkenő libidó

    - bőrszárazság, hajhullás, körömgyengeség


Okai

    - az esetek nagy részében jódhiány okozza, a hormontermeléshez a pajzsmirigynek jódra van szüksége. Ha túl kevés jódot juttatunk a szervezetünkbe, a betegség rövidebb-hosszabb idő alatt megjelenik

    - ritka esetben hibás – túl kevés – a TSH termelés, így a pajzsmirigy nem kap utasítást a hormontermelésre

    - krónikus gyulladás, melynek hátterében a szervezet a saját pajzsmirigy szövetével szemben termelt ellenanyag áll (autoimmun betegség, Hashimoto thyreoiditis )

    - megelőző pajzsmirigy műtét is okozhatja ( golyva vagy pajzsmirigy daganat esetén )

    - a pajzsmirigy hormontermelésének szabályozása zavart szenved. Az ok lehet magában a pajzsmirigyben vagy magasabb idegrendszeri központokban (hipotalamusz és hipofízis)

    - a veleszületett alulműködés a pajzsmirigy nem megfelelő fejlettségével járhat, de a hormon képzésének zavara vagy a jódtranszport hibája is okozhatja

Pajzsmirigyünk szerepe, fontossága a terhességben

A pajzsmirigy hormonok egyik fontos szerepe olyan hormonok termelése, melyek a szervezet anyagcseréjének a sebességét szabályozzák. A hormon hatására a szervezet több fehérjét termel és növeli a sejtekben felhasznált oxigén mennyiségét is. A pajzsmirigy hormonok emellett elősegítik a szervezet fejlődését, növekedését, szabályozzák az energia háztartást, a testhőmérsékletet és segítik más szervek működését. Fontos szerepük van a központi idegrendszer fejlődésében és a szellemi fejlődésben. Fentiekből látható, hogy rendkívül fontos, hogy mind a terhességet megelőzően, mind közben is a pajzsmirigy funkció a lehető legmegfelelőbb legyen.

A kezeletlen hypothyreosis abnormális vagy hiányzó peteéréssel ( ovuláció ) járhat, így meddőséget is okozhat. Teherbeesés esetén emelkedett vetélés kockázat, koraszülés, anyai magasvérnyomás betegség magasabb százalékban előfordulhat, annak magzati szövődményeivel együtt ( pl. alacsony születési súly ).

Tekintettel arra, hogy a pajzsmirigy hormonok felelősek a szellemi fejlődésért, valamint arra, hogy a fejlődő magzatnak a terhesség 12. hetéig a saját pajzsmirigye nincs még teljesen kifejlődve, így a korai embrionális fejlődésben kiemelten fontos szerepe van az anyai megfelelő pajzsmirigy működésnek. A 60 évek végén elvégzett tanulmányok már rámutattak arra, hogy a kezeletlen anyai pajzsmirigy alulműködés mellett született gyermekek IQ szintje alacsonyabb lett.

A hypothyreosis nem szokatlan terhességben, kb. 0.3-0.5 % a tüneteket is okozó formájának az előfordulása és akár 3-5% lehet a szubklinikai forma gyakorisága. Ezek miatt a pontos felismerés – és ha szükséges – a megfelelő kezelés indítása a kockázatok miatt fontos. A nagyszámú klinikai vizsgálat rámutatott, hogy a pajzsmirigy hormon pótlás a hypothyroid kismamákban megközelítőleg 55%-kal csökkentheti az ismétlődő vetélés és akár 72%-kal koraszülés gyakoriságát. Emellett természetesen támogatja a fejlődő magzati idegrendszert is.

Nincs vita a szakemberek között arról, hogy a tünetekkel járó pajzsmirigy alulműködést gyógyszeres kezelni kell. De mi a helyzet a szubklinikai formával.....? Az enyhén emelkedett TSH szint kockázatot jelent.....? Definíció szerint a szubklinikai formában a pajzsmirigy hormonok szintje rendben van és a betegnek – kismamának – nincs ilyen irányú tünete. Normál pajzsmirigy szintek mellett, az enyhén emelkedett TSH szint figyelmeztető jelnek tekinthető, főleg azoknál akiknél autoimmun folyamat zajlik a pajzsmirigy ellen. A legtöbb pajzsmirigy specialista véleménye az, hogy a szubklinikai forma is emelkedett vetéléssel és koraszüléssel járhat. Egy 2010-es olasz tanulmány ( több, mint 4000 nő bevonásával ) normál pajzsmirigy hormonok, átlag 3,14 mIU/L-es TSH és kizárható autoimmun háttér mellett csaknem kétszeres vetélési kockázatot talált, szemben a <2,5mIU/L TSH értékkel. Ugyanezen munkacsoport emelkedett pajzsmirigy ellenes autoantitestek mellett – normál TSH és fT4 értékekkel – azt találta, hogy ezen értékek a terhesség végére abnormis szinteket értek el és szintén emelkedett a koraszülés és spontán vetélés aránya. Ezek a kockázatok a megfelelő terápia mellett természetesen csökkentek mindkét tanulmányban.

A „ The Endocrin Society” javaslata minden tünetekkel járó és tünetmentes hypothyreozisos kismama pajzsmirigy hormon pótlása és ezzel a TSH szint megfelelő tartományban tartása. Terhesség esetén normál TSH és fT4 mellett, pozitív autoantitestek jelenlétében is szükséges a hormonpótlás – akár már a terhesség előtti időszakban is.

Mindezekre való tekintettel a preconcepcionális - terhességet megelőző – gondozás egyik alappillére a pajzsmirigy funkció vizsgálata és amennyiben eltérés található, úgy a mielőbbi korrekció a kockázatok csökkentése és egészséges terhesség kiviselése céljából.