Endoszkópos műtétekről II.

Cimkék: meddőség, mióma, endoszkópia, endometriózis, laparoszkópia, lombik

30
Jun
Endoszkópos műtétekről II.

A női kismedence komplett kivizsgálása fontos információkat hordoz mind az általános nőgyógyászati betegségek mind akár meddőség szempontjából. Előfordulhat, hogy a páciens akár teljesen tünetszegény vagy külső vizsgálattal ( bimanuális vizsgálat, ultrahang ) nem meghatározható pontosan a probléma. Számos esetben szükség lehet a betegség korrekt diagnózisára és – akár hosszabb-rövidebb időn belül ( ritka esetekben azonnal ) – annak műtéti megoldására.

Akár diagnosztikus, akár már előre tervezett operatív műtétről legyen szó, az endoszkópos műtétek képviselik minden szempontból a jelenlegi „legemberbarátabb” műtéti technikát. A nőgyógyászati endoszkópos műtétekről beszélve két nagy csoport van, egyik a méhtükrözés ( méhnyakon keresztüli diagnosztizálás és/vagy műtét ), a másik a hastükrözés ( hason ejtett kicsiny vágásokon keresztüli diagnosztizálás és/vagy műtét ).

Laparoszkópia ( hastükrözés )

Lényege, hogy szemben a laparotomiával ( ami nyílt hasi műtét, alhason ejtett kb. 15cm-es metszéssel, akár egy hetes kórházi tartózkodás és 3-6 hét munkából való kiesés ) kicsi metszések vannak a hason, a műtét utáni lábadozás, gyógyulás pedig összehasonlíthatatlanul rövidebb.  A műtét altatásban végzendő, a műtét elején -a köldökön keresztül beszúrt - vékony tűn keresztül szén-dioxid gázzal töltjük fel a hasüreget, így a hasfal eltávolodik a belső szervektől. Ezt követően így biztonsággal behelyezhetőek a hasba a trokárok, amelyeken keresztül bejuttatjuk az optikát, illetve az eszközöket melyekkel operálunk.

Diagnosztikus és operatív hastükrözés ( laparoszkópia )

A beavatkozás során diagnosztizálhatjuk a kismedencei összenövéseket, hashártyát érintő endometriózist, a méhtest miómás elváltozását, méhtest fejlődési rendellenességeit, valamint a petefészkek és a petevezetők különböző betegségeit. A beavatkozás során szintén diagnosztikus jelleggel elvégezhető a petevezetők átjárhatósági vizsgálata is.

Indikációja lehet részletes kivizsgálás ellenére ismeretlen eredetű krónikus kismedencei fájdalom, meddőség, több sikertelen mesterséges megtermékenyítés utáni állapot.

Amennyiben valamilyen patológiás elváltozást találunk, a diagnosztikus műtét operatívvá válik. A műtét alatt különböző laparoszkópos eszközöket – olló, fogók, elektro- és lézersebészeti eszközök, varrástechnikai műszerek – használunk.

Laparoszkópos technikával elvégezhető műtétek:

• méh mióma eltávolítás a méh megőrzésével

• petefészek ciszták eltávolítása a petefészek megőrzésével

• kismedencei endometriózis

• petevezetők vizsgálata, összenövések oldása

• PCOS műtéti megoldása ( drilling )

• laparoszkópos méheltávolítás

 

Kockázat


Mint minden műtétnél itt is beszélni kell a kockázatokról. Alacsony gyakorisággal fordul elő a  húgyhólyag fertőzése, a sebek begyulladása. A súlyosabb komplikációk – érsérülés, húgyhólyag- , bél, húgyvezeték sérülés, utóvérzés –  szintén ritkán fordulnak elő.