Endoszkópos műtétekről I.

Cimkék: meddőség, endoszkópia, nőgyógyászati műtét, endometriózis, hiszteroszkóp

30
Jun
Endoszkópos műtétekről I.

A női kismedence komplett kivizsgálása fontos információkat hordoz mind az általános nőgyógyászati betegségek mind akár meddőség szempontjából. Előfordulhat, hogy a páciens akár teljesen tünetszegény vagy külső vizsgálattal ( bimanuális vizsgálat, ultrahang ) nem meghatározható pontosan a probléma. Számos esetben szükség lehet a betegség korrekt diagnózisára és – akár hosszabb-rövidebb időn belül ( ritka esetekben azonnal ) – annak műtéti megoldására.

Akár diagnosztikus, akár már előre tervezett operatív műtétről legyen szó, az endoszkópos műtétek képviselik minden szempontból a jelenlegi „legemberbarátabb” műtéti technikát. A nőgyógyászati endoszkópos műtétekről beszélve két nagy csoport van, egyik a méhtükrözés ( méhnyakon keresztüli diagnosztizálás és/vagy műtét ), a másik a hastükrözés ( hason ejtett kicsiny vágásokon keresztüli diagnosztizálás és/vagy műtét ).

Hiszteroszkópia ( méhtükrözés )

Diagnosztikus méhtükrözés

Rutin orvosi beavatkozás, amikor meddőség, ismétlődő vetélés vagy esetleg abnormális, rendszertelen menstruáció miatt vizsgáljuk a méhűrt. Segítségével mióma, polyp, összenövés, méhűri septum, subseptum és egyéb fejlődési rendellenesség diagnosztizálható majd, ezt követően operatív hiszteroszkóppal azonnal – még egy műtét szüksége nélkül - megoldható. A beavatkozás egyszerű, természetesen altatásban történik. Eszközös méhnyak tágítást követően vezetjük be a hiszteroszkópot a méhűrbe, majd speciális folyadékkal történik a méhűr „felduzzasztása”, azért, hogy vizsgálhatóvá váljon a méhűr belfelszíne és az esetleges betegség. Általában közvetlenül menstruáció után végezzük ( nem kötelezően ).

Operatív méhtükrözés

A diagnosztikus eljárást követi – általában azonnal - amennyiben kóros eltérést találtunk. Természetesen nem feltétlenül előzi meg diagnosztikus eljárás, amennyiben más módon – Hycosy, HSG, szimpla ultrahang – már megtörtént a diagnózis felállítása.  Mióma, polyp, összenövés, méhűri septum, subseptum operálható ezáltal.

Kockázata

A műtétek 1-2%-ában fordulhat elő méhtest perforáció, gyulladás és a folyadékfeltöltés okozta egyéb probléma