Már megint felfáztam…

Cimkék: alhasi fájdalom, hólyaghurut, felfázás

06
Apr
Már megint felfáztam…

Biztos sokaknak nem idegen érzés amikor fáj a vizeletürítés vagy amikor ismét sietni kell a mosdóba, miközben 10 perce volt utoljára. Úgy tűnik, sokszor van ez így? A hólyag infekció, a vizeletelvezető rendszer infekciója vagy hólyaghurut általánosan használt terminus az egészségügyi szaknyelvben. Minden esetben kórokozó által okozott fertőzésről van szó.

Szinte kivétel nélkül minden nő legalább egyszer átesik ezen életében. Ha ez fél év alatt legalább kétszer vagy egy év alatt legalább háromszor megtörténik rekurráló esetről beszélünk. A legtöbb húgyhólyag ( húgyúti ) infekciót baktérium(ok) okozza méghozzá azért, mert a húgycső, a hüvely és a végbél természetszerűen közel van egymáshoz a nőkben, így ők jóval nagyobb kockázatnak vannak kitéve felfázással szemben, mint a férfiak.

Kockázati tényezők a visszatérő fertőzésekre (menopausa előtti nők esetén)

- Szex új partnerrel

- Diaphragma és/vagy spermicid használat

- Ha az első húgyúti infekció 15 éves életkor előtt történt

- Egyéb fertőzés miatt alkalmazott antibiotikum

- Anatómiai változások:  méhtest süllyedés, húgyhólyag süllyedés ( cystocele )

Visszatérő fertőzés megelőzése

- Szex utáni higiénia

- Bő folyadékfogyasztás

- Áfonya készítmények használata ( segíti, hogy a baktériumok ne tudjanak megkapaszkodni a hólyagfalon )

- Probiotikumok a hüvelyflóra normalizálásához

- Lactobacillus tartalmú hüvelygél a hüvelyflóra normalizálásához

Ritka esetben a vizeletelvezető rendszer betegsége is okozhatja a visszatérő hólyaghurutos panaszokat, de ha havi rendszerességgel történik ilyen, akkor akár endometriózis is állhat a háttérben. Amennyiben tehát sűrűn előforduló fertőzésünk van, érdemes nőgyógyász és urológus konzultációt kérnünk a komolyabb betegségek kizárása miatt.