A meddőségi kivizsgálás

Cimkék: meddőség, hormonok, petevezető vizsgálat, spermiogram

23
Nov
A meddőségi kivizsgálás

Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbeeséssel komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik. A kivizsgálásnak 3 fő komponense van – nagyon leegyszerűsítve – úgymint peteérés, petevezető átjárhatóság–méhtest anatómia és sperma vizsgálat. Természetesen a vizsgálat azért ennél bonyolultabb, az alapos és részletes kivizsgálás a kulcs, amely a kívánt sikert, terhességet és egészséges kisbabát eredményez.

A meddőségi kivizsgálás menete alapjaiban minden meddőségi centrumban ugyanaz, de részletekben találhatóak eltérések, ez mindig az adott intézet kivizsgálási protokolljától függ.

A kivizsgálás mindig egy részletes anamnézis felvétellel kezdődik ( ideális, ha a pár együtt jelentkezik az első konzultációra ), ezáltal számos  információt kapunk: a meddőség intervalluma, ciklus mintája-zavarai, menstruációhoz köthető panaszok, megelőző terhességek, alapbetegségek, életmódbeli kérdések ( dohányzás, táplálkozás, sport ), megelőző műtétek és – mint az egyik legfontosabb anamnesztikus tényező – a jelen panaszok, melyek rávilágíthatnak akár azonnal  pl. kismedencei betegségekre ( pl. mióma, ciszta, endometriózis ), endokrin problémákra ( pajzsmirígy betegség, szénhidrát anyagcserezavar ).

A női kivizsgálást a részletes anamnézis felvétel után általános fizikális és nőgyógyászati vizsgálat követi. Ennek során megtörténik a külső-belső nemi szervek ( kisajak-nagyajak, hüvely, méhszáj, méhtest, petefészkek ) vizsgálata, bimanuális és hüvelyi ultrahang vizsgálat. Amennyiben szükséges, ezen vizsgálat során az időszerű méhnyakrákszűrés is elvégzendő. A meddőségi vizsgálat részét képezi infektológiai szempontból általános hüvelyváladék tenyésztés levétele, illetve Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae és Mycoplasma vizsgálata is.

Hormonvizsgálat két alkalommal szükséges, a ciklus első és a második felében. A második vérvétel ideje függ a ciklus hosszától, ennek pontos napját kezelőorvosunk határozza meg.

Az első vérvétel a ciklus 2-5. napja között történik. A következő hormonokat tartalmazza:

- FSH: follikulus stimuláló hormon

- LH: luteinizáló hormon

- prolaktin ( tejelválasztást szabályozó hormon )

- TSH: pajzsmirígy funkciót szabályozó hormon

- tesztoszteron

- ösztrogén

- progeszteron

 

A második vérvétel általában a ciklus 19-21. napján kerül levételre:

- prolaktin

- progeszteron ( sárgatest funkció – ovuláció – vizsgálata )

 

Ciklustól független vérvétel

- Hepatitis B-C; HIV, Lues ( Szifilisz )

- TORCH ( Toxoplazma, Rubeola, Cytomegalovírus, Herpesvírus I-II )

- Varicella

- Chlamydia trachomatis

- vércsoport


A meddőségi kivizsgálás másik alappillére a petevezetők és a méhűr anatómiai vizsgálata, esetleges pathológiás állapotainak ( mióma, polyp, méhsövény, méhűri összenövések ) tisztázása. Erre kettő általánosan elfogadott és alkalmazott kivizsgálási lehetőség van: hystersalpingographia ( röntgenes technika ), hysterosalpingo-contrast-sonographia ( ultrahangos, kisebb megterheléssel járó módszer ).

Számolhatunk olyan esetekkel, amikor diagnosztikus, endoszkópos műtétek végzésére kerül sor a meddőségi kivizsgálás során ( hiszteroszkópia-méhtükrözés; laparoszkópia-hastükrözés ) ezen műtétek szükségességét kezelőorvosunk dönti el.


 A férfi kivizsgálása

- spermiogram ( 3 alapvető komponense: sperma koncentráció, mozgékonyság, alakiság )

- általános sperma tenyésztés, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma vizsgálat

- Hepatitis B-C, HIV, Lues ( Szifilisz ) szűrés

- valamint andrológiai vizsgálatból áll.

Amennyiben szükséges, már rendelkezésre állnak speciális, a sperma megtermékenyítő képességét vizsgáló eljárások ( HBA teszt, DNS fragmentációs teszt ).

A fenti kivizsgálás legideálisabb esetben körülbelül 6-8 hét alatt készülhet el, mindezek birtokában a szükséges terápiás terv – szükség esetén műtét, endokrinológiai kezelés - és végeredményül a meddőségi kezelési javaslat felállítható.