Viszketős problémák....különbség gomba és baktérium között

Cimkék: hüvelyi viszketés, gomba, bakteriális vaginózis

05
Jan
Viszketős problémák....különbség gomba és baktérium között

Általában elmondható, hogy hüvelyi viszkető panaszok esetén elsődlegesen gombás fertőzésre gondolunk, amely egyike a leggyakoribb intim fertőzésnek. Ez teljesen helytálló, a gombás fertőzés alaptünete a hüvelyi viszketés. Sajnos panaszunk mástól is lehet, mint a gomba. Okozhatja akár bakteriális vaginózis is.

Gombás hüvelyfertőzés

Izoláltan ritkán fordul elő. Kórokozója az esetek nagy részében Candida albicans. Legfontosabb hajlamosító tényező kialakulásában az antibiotikum vagy szteroid kezelés, terhesség, cukorbetegség, nem megfelelő étrendi szokások, legyengült immunrendszer, de ezeken kívül számos elmélet létezik.

Típusos tünetei:

- hüvelyi viszketés

- sűrű és/vagy túrószerű fehéres folyás, ami típusosan szagtalan

- égő érzés, vöröses, fájdalmas szeméremtesti bőrfelszín ( akár combtőre, végbélnyílásra is terjedve )

- duzzadt nagyajak-kisajak

- ritkán fájdalmas vizelés vagy fájdalmas szex

Bakteriális Vaginózis

A leggyakrabban előforduló hüvelyi fertőzés nőknél, típusos esetben nem jár gyulladásos tünetekkel és nem okoz rendkívüli panaszt. Kialakulásának pontos oka nem ismert, jellemző a saját hüvelyflóra – Lactobacillus fajok – eltűnése és az egyébként kis csíraszámú pathogén baktériumok elszaporodása.

Típusos tünetei

- elsődleges panasz a kellemetlen szagú, szürkés-fehér áttetsző bő folyás

- típusos hüvelyi ph eltolódás ( pH>4,5 )

- típusos nőgyógyászati vizsgálati lelet

Kezelés

Sok esetben a tünetek nagyon hasonlóak és tekintettel arra, hogy a fertőzések keverednek egymással a típusos tünetek egyszerre jelennek meg. Emiatt saját magunknak az esetek nagy részében nehéz eldönteni milyen fertőzéssel állunk szemben. Amennyiben gomba elleni készítmény használata jelentős javulást nem okoz, érdemes mihamarább nőgyógyászhoz fordulnunk tekintettel arra, hogy a bakteriális vaginózis az esetleges szövődményei miatt – kismedencei gyulladás, endometritis, terhesség során emelkedett koraszülés kockázat – minél hamarabb, célirányos kezelést igényel.