Napfény hiány, D-vitamin hiány, PCOS

Cimkék: PCOS, peteérési zavar, napfény, D-vitamin

05
Jan
Napfény hiány, D-vitamin hiány, PCOS

Azt gondolom többször hallani a Nap káros, mint a jótékony hatásairól különféle fórumokon, pedig számos pozitív hatása van a napfénynek. Ennek tükrében a napfény hosszútávú hiánya többféle problémát okozhat szervezetünkben, amely ilyenkor – a téli hónapokban – még kifejezettebb, mint a napsütötte évszakokban.

Napfény hatására erősödnek a csontjaink, erősödik immunrendszerünk, pozitív változás éri a belső elválasztású mirigyeinket, így pajzsmirigyünket is. Több tanulmány alátámasztja a napfény vérnyomáscsökkentő hatását, amelyen keresztül csökken a szívbetegségek kockázata is. Bizonyított, hogy a napfény jótékony hatásának köszönhetően csökken a szezonális betegségek ( évszakokhoz kapcsolt depresszió ) előfordulása, valamint a cirkadián alvászavarok kezelésében is jelentős szerepe van. A pozitív hatások nagy része az ultraibolya-B sugárzáshoz kapcsolt D-vitamin képződésnek köszönhető, az ehhez szükséges kellő mennyiségű napfény így mindenki számára alapvető fontosságú.

Napfény és peteérés

Nőgyógyászati problémákra „evezve” az elmúlt évtizedekben egyértelművé vált a D-vitamin és a kalcium szerepe a petesejt egészséges érésében. A D-vitamin hatásait vizsgálva több kutató is összefüggést talált a D-vitamin hiány és a PCOS között, a D-vitamin pótlás a kóros hormonszintek helyreállításán keresztül segíti a peteérés normalizálását. PCOS-es betegek esetében rutinszerű D-vitamin laborkontroll javasolt, az esetek 70-80%-ában alacsony vagy a minimum szint alatti D-vitamin szintet találunk. Ezekben az esetekben már D-vitamin pótlás – kalciummal - szükséges, majd 4-6 hetente D-vitamin szint ellenőrzés javasolt.

Fontos, hogy a megfelelő táplálkozás mellett ( tej, tejtermékek, tonhal, lazac, máj ) megtaláljuk az egészséges egyensúlyt a túl sok és a túl kevés napozás között a normális D-vitamin szintünk érdekében. Természetesen a napon történő leégés mindenképpen kerülendő!